
"Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği" ile "Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Sorumluluk Programı ve Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyon Uygulama Yönergesi" çerçevesinde düzenlenir, Bakanlığa bağlı okullarda kurulan öğrenci kulüplerinde, üye sosyal etki ve toplum hizmeti kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili usul ve esasları kapsıyor.
Kılavuza göre, okul öğrenci kulüplerinde ilkokul ve ortaokul düzeyinde "toplum hizmet çalışmaları"; lise düzeyinde ise "sosyal sorumluluk programı" uygulaması.
"Okul Öğrenci Kulüpleri Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Hizmeti Çalışmaları Uygulama Projesi" ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin de temel açılışlarında bütüncül gelişimi sağlamak, bilime odaklı, kültürel değerlere duyarlı, yetkin ve erdemli etkinlikler hedefleniyor.
Bu yeteneği, proje ile ilgili olanlar içinde yaşadıkları bir parça olarak toplumsal değerlere uyum sağlamalarına yardımcı olmak ve bütüncül gelişmeyi destekleyerek tüm okullarda, sosyal sorumluluk ve toplumsal hizmetin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Okul planlama planlaması yapılacak
Buna göre Bakanlığa bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim ve öğretim yılında okul planlama, öncelikle öğrenci kulüpleri aracılığıyla sosyal sorumluluk ve toplumsal hizmet çalışmaları yapılmıştır. Faaliyetlerin bununla sınırlandırılmaması okul idaresinin organize edilmesi sosyal sorumluluk ve toplumsal hizmet çalışmaları da hayata geçirilecek.
Projenin desteklenmesi için ekiplerin kurulması
Projede kaydedilen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi, okullara yönelik doğru gidişatın sağlanması amacıyla "Ortaöğretim Genel Müdürlüğü" ve "Temel Eğitim Genel Müdürlüğü" bünyesinde koordine edilen birimler oluşturulmuştur.
Projeye ilişkin her türlü bilginin yer aldığı "ogrencikulupleri.meb.gov.tr" internet sitesine erişime açıldı.
Öğrenciler, projelere veli izni ile katılacak
Proje uygulama rehberlerine göre tüm üyelerimiz, sosyal sorumluluk programı kapsamında, üyelerin kulüp birimlerinde verilecek eğitimlere katılacak.
Öğrenciler ayrıca, program kapsamındaki etkinlik, görev ve projelere ise gönüllülük esasına ve veli iznine bağlı olarak katılmaya devam edecek.
e-Okul Sosyal Etkinlik Modülüne işlenecek
Kulüp üyelerinin oranlarıce eğitim verilecek. Öğrenci bileşenlerinin verilerinin ardından etkinliği, görev ya da projeler belirlenecek.
Okul eylem planlarının hazırlanarak gerçekleştirilmesi gerçekleştirilecek ve e-Okul Sosyal Etkinlik Modülüne veri girişleri yapılacak.
Yürütülen çalışmalardan seçilen iyi örnekler, birinci ve ikinci yarıyıl sonunda okullarda düzenlenecek "Faaliyet Haftası"nda sergilenecek.
İlkokul ve ortaokullarda yürütülecek çalışmalar
Temel eğitim düzeyindeki "toplum hizmet çalışmaları" olarak ele alınan öğrenci kulübü faaliyetleri, bunların yaş ve bilgi seviyelerine uygun öğrenci kulübü etkinlikleri kapsamında, bireysel olarak ya da grupla hazırlanacak çalışma planlarına ve projelere göre planlanacak.
Bu kademedeki yönetim için kulüp danışmanı öğretmeni tarafından e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Sosyal Etkinlik Modülüne işlenecek etkinlik kategorileri şu şekilde olacak:
"Toplumsal refah ve eşitlik refahına yönelik çalışmalar, toplumsal bilincin büyümeye yönelik çalışmaları, velilerin ve diğer grupların okulla iş birliğini artırmaya yönelik çalışmaları, tarihî ve doğal çevrenin korunması ve üretilmesine yönelik çalışmalara, verimili toplumsal birleştirilmeye yönelik çalışmalara, spor ve sağlık sektörünün büyümeye yönelik çalışmalarına , sivil toplum örgütleri ile sosyal hizmetlere yönelik çalışmalar, sanat, kültür ve bilim, imkan ve kültürün geliştirilmesine yönelik çalışmalar, trafik kuralları ve ekonomikliğe yönelik çalışmalar, millî ve manevi değerlerin korunması ve yaşatmaya yönelik çalışmalar."
Kentsel süreçten yeşil dönüşüme pek çok faaliyet yürütülecek
Ortaöğretim düzeyindeki öğrenci kulübü işlemleri ise "sosyal sorumluluk programı" olarak ele alınacaktır.
Bu finansmanın yürütülecek faaliyetleri ile ilgili veriler e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Sosyal Etkinlik Modülüne ilgili kulüp programı öğretmeni tarafından "toplum sağlık, toplumsal sorunlar, doğa ve çevre, yeşil dönüşüm, sıfır atık, güvenlik, sanat, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, çocukların korunması, akran Rehberliği ve bunların korunması, kent süresi ve değer edinimi" ana başlıklarında "sosyal sorumluluk çalışması" olarak işlenecek.